Maart Oscarmaand op ons filmdoek!

Maart Oscarmaand op ons filmdoek!

Door onze filmprogrammeur Simone Brouwer

De grote favorieten
De grote favoriet van de avond is het bombastische Oppenheimer. De film van regisseur Christopher Nolan over de vader van de atoombom, J.R. Oppenheimer, is maar liefst 13 keer genomineerd, waaronder voor Beste Originele Muziek, Beste Productieontwerp en Beste Montage. Aan één van de vele nominaties zit zelfs een Nederlands tintje. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema is voor de film genomineerd in de categorie Beste Cinematografie. Hij stond achter de camera bij Oppenheimer, en heeft met zijn werk al de BAFTA in ontvangst mogen nemen. Grote kans dat hij straks ook voor het eerst een filmbeeldje van de Oscars mee naar huis neemt. Andere nominaties zijn er voor zowel Cillian Murphy (Beste Acteur) als Robert Downey Jr. (Beste Mannelijke Bijrol) en Emily Blunt (Beste Vrouwelijke Bijrol). Ook in de belangrijkste categorieën Beste Film en Beste Regisseur maakt Oppenheimer kans op prijzen. Bij de bookmakers is Oppenheimer momenteel de gedoodverfde favoriet om in beide categorieën de prijs te verzilveren.

 

Een andere grote kanshebber is de eigenzinnige komedie Poor Things. De langverwachte nieuwe film van Yorgos Lanthimos vertelt het verhaal van een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door een briljante en onorthodoxe wetenschapper. Na de winst van de Gouden Leeuw op het Filmfestival in Venetië is Poor Things in totaal goed voor 11 Oscarnominaties, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Mannelijke Bijrol (Mark Ruffalo). Emma Stone lijkt voor haar werk in Poor Things de Oscar voor Beste Actrice mee naar huis te mogen nemen, al wordt ze daarbij op de voet gevolgd door Lily Gladstone voor haar rol in Killers of the Flower Moon. Deze historische misdaadfilm van regisseur Martin Scorsese is direct een belangrijke tegenstander deze avond. Met maar liefst 10 nominaties, waaronder die van Beste Film, Beste Regisseur, Beste Mannelijke Bijrol (Robert De Niro) en Beste Camerawerk.

 

Gemiste Oscarnominaties Barbie

Hoewel Emma Stone en Lily Gladstone het binnen de categorie Beste Actrice opnemen tegen Annette Bening (Nyad), Sandra Hüller (Anatomy of a Fall) en Carey Mulligan (Maestro), hoeven ze in ieder geval niet te vrezen dat deze prijs in de handen van Margot Robbie terecht komt. Met het grote succes van kaskraker Barbie afgelopen zomer is Robbie wonderbaarlijk genoeg niet door de Academy geselecteerd als kanshebber voor een Oscar. Ook regisseur Greta Gerwig werd voor de meest succesvolle film van het jaar niet genomineerd, wat behoorlijk wat ophef veroorzaakte. Hoewel Barbie over een stuk speelgoed gaat, gaat het verhaal dieper in op de problemen die vrouwen in de huidige maatschappij ervaren. Het volledig buiten beschouwing laten van Margot Robbie en Greta Gerwig in de categorieën Beste Actrice en Beste Regisseur bewijst precies het punt van de film: vrouwen krijgen half niet zo veel lof als mannen.

 

Een film die gaat om het vieren van vrouwen, feminisme en empowerment gaat bij de nominaties plots toch weer over mannen. Zo is Ryan Gosling genomineerd binnen de categorie Beste Lied met zijn voordracht van I’m Just Ken. Een enorme eer, maar Gosling is het er niet mee eens dat zijn collega’s zijn overgeslagen in hún categorieën. Hij levert dan ook kritiek op de Academy, meldt People Magazine: “Er is geen Ken zonder Barbie, en er is geen Barbie-film zonder Greta Gerwig en Margot Robbie, de twee mensen die het meest verantwoordelijk zijn voor deze geschiedenis schrijvende, wereldwijd gevierde film. Er zou voor niemand in de film erkenning mogelijk zijn zonder hun talent, lef en genialiteit.” Dat betekent overigens niet dat Barbie verder helemaal geen aandacht kreeg. De film werd maar liefst acht keer genomineerd. Eén van die nominaties was weggelegd voor het ongelofelijk krachtige optreden van America Ferrera (Beste Vrouwelijke Bijrol) en er zijn nominaties binnen de categorieën Beste Film, Beste Bewerkte Scenario, Beste Productieontwerp en Beste Kostuumontwerp.

 

Beste Internationale Film

Bij de Franse equivalent voor de Oscars, de César Awards, ging de film van Justine Triet naar huis met de meeste prijzen. Het Franse rechtbankdrama Anatomy of a Fall werd onderscheiden met zes prijzen, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Actrice en Beste Scenario. Het zou zomaar een voorbode kunnen zijn voor een succesvolle avond op de Oscaruitreikingen, aangezien de film binnen vijf categorieën genomineerd is voor een beeldje. Zo is de film bij de bookmakers momenteel koploper voor de Oscar van Beste Originele Scenario. De film van Justine Triet werd ironisch genoeg door Frankrijk niet ingezonden voor de categorie Beste Internationale film. In plaats daarvan kozen de Fransen voor Le pot-au-feu, dat wel de shortlist haalde maar uiteindelijk geen nominatie kreeg.

 

Grootste kanshebber binnen deze categorie is momenteel het genadeloze meesterwerk over de Holocaust, The Zone Of Interest, dat in totaal voor 5 Oscars genomineerd is. In deze film van regisseur Jonathan Glazer creëert kampcommandant Rudolf Höss samen met zijn vrouw een paradijs voor hun gezin pal naast de muren van Auschwitz. Dit indrukwekkende en uitzonderlijke oorlogsdrama werd onderscheiden met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes en is de Oscar-inzending van het Verenigd Koninkrijk voor Beste Internationale Film.

 

Binnen deze categorie van Beste Internationale Film nemen Anatomy of a Fall en The Zone of Interest het op tegen Io Capitano, de Italiaanse filminzending van regisseur Matteo Garrone, waarin hij graag een stem wil geven aan mensen die geen stem hebben. Gebaseerd op ooggetuigenverslagen van vluchtelingen vertelt Garrone het aangrijpende en persoonlijke verhaal van twee jonge vrienden die Senegal verlaten om hun droom van een beter leven in Europa na te jagen. Io Capitano drukt ons opnieuw met de neus op de feiten van de huidige migratiecrisis. Maar het toont ons vooral wie de vele vluchtelingen vooral zijn. Onschuldige mensen die meer voor zichzelf willen dan ze gekregen hebben. Juist door dit nieuwe licht op een veelbesproken onderwerp heeft de film een Oscarnominatie opgeleverd.

 

Een laatste belangrijke kanshebber op de 96e editie van de Academy Awards is de film Maestro. Na het succes van A Star is Born kroop Bradley Cooper nu zelf in de rol van de legendarische componist en dirigent Leonard Bernstein. En met succes. De film maakt maar liefst kans op 7 Oscars, waaronder die van Beste Film, Beste Originele Scenario en Beste Cinematografie. Hoewel hij niet genomineerd binnen de categorie Beste Regisseur, heeft Bradley Cooper alsnog kans om een beeldje mee naar huis te nemen. Met zijn flamboyante vertolking van Bernstein is Cooper namelijk genomineerd als Beste Acteur. Zijn tegenspeelster Carey Mulligan heeft een nominatie in ontvangst mogen nemen voor de Oscar van Beste Actrice.

 

Wie de prijzen gaan verzilveren zal duidelijk worden in de nacht van 10 op 11 maart. Wil jij alvast genieten van de Oscargenomineerde films? Dat kan! Bekijk HIER het hele filmprogramma van Maart Oscarmaand in onze filmagenda. Hieronder een selectie van de genomineerden van deze editie van de Academy Awards:

 

Beste film

§  American Fiction

§  Anatomy of a Fall

§  Barbie

§  The Holdovers

§  Killers of the Flower Moon

§  Maestro

§  Oppenheimer

§  Past Lives

§  Poor Things

§  The Zone of Interest

 

Beste Internationale Film

§  Io Capitano

§  Perfect Days

§  Society of the Snow

§  The Teachers' Lounge

§  The Zone of Interest

 

Beste regisseur

§  Justine Triet - Anatomy of a Fall

§  Martin Scorsese - Killers of the Flower Moon

§  Christopher Nolan – Oppenheimer

§  Yorgos Lanthimos – Poor Things

§  Jonathan Glazer – The Zone of Interest

 

Beste mannelijke hoofdrol

§  Bradley Cooper – Maestro 

§  Colman Domingo – Rustin

§  Cillian Murphy  – Oppenheimer

§  Paul Giamatti - The Holdovers

§  Jeffrey Wright - American Fiction

 

Beste vrouwelijke hoofdrol

§  Annette Bening – Nyad 

§  Lily Gladstone – Killers of the Flower Moon

§  Sandra Huller – Anatomy of a Fall

§  Carey Mulligan - Maestro

§  Emma Stone – Poor Things 

 

Beste mannelijke bijrol

§  Sterling K. Brown – American Fiction 

§  Robert De Niro – Killers of the Flower Moon

§  Robert Downey Jr.  – Oppenheimer

§  Ryan Gosling - Barbie

§  Mark Ruffalo - Poor Things 

 

Beste vrouwelijke bijrol

§  Emily Blunt – Oppenheimer

§  Jodie Foster – Nyad

§  Danielle Brooks – The Color Purple

§  America Ferrera – Barbie

§  Da'vine Joy Randolph – The Holdovers