© Eli Ade

The Color Purple (12+)

NIEUW IN VERKOOP!
ma 11 mrt 20:15 - 23:00
Ticketprijs incl. consumptie | kassa + € 1,-
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Discriminatie
ma 11 mrt
20:15 - 23:00

Een krachtige nieuwe versie van de geliefde klassieker.

The Color Purple vertelt het verhaal van zussen Celie en Nettie die uit elkaar worden gehaald nadat hun vader  Celie uithuwelijkt aan de gewelddadige Mister. Overigens niet voordat hij Celie twee keer zwanger heeft gemaakt. Haar kinderen moet ze afstaan en ook onder Mister leidt Celie een ellendig en teruggetrokken leven. Nettie schrijft haar wekelijks brieven, maar die krijgt ze nooit te zien met Mister als heer en meester over de brievenbus. Alles verandert wanneer jazz-zangeres Shug Avery naar het dorp komt. Wat volgt is een meeslepend verhaal van drie vrouwen, van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 

Om dat verhaal te vertellen, maakt de film een aantal sprongen in de tijd. Het verhaal begint anno 1909 in de staat Georgia, wanneer Celie wordt uitgehuwelijkt en Nettie uit zicht verdwijnt. Jaren later in 1917 raakt Celie bevriend met de stoere Sofia, een vrouw die haar laat zien dat ze ook haar eigen weg kan kiezen. Het laatste deel speelt zich af in de jaren veertig.

 

The Color Purple is geen remake van Spielbergs film en ook geen verfilming van het gelijknamige boek van Alice Walker over pijn, hoop en wedergeboorte van een onderdrukte zwarte vrouw. Het is voor het grootste deel de filmversie van de Broadwaymusical die in 2005 in première ging. De regie is in handen van de Ghanese filmmaker Blitz Bazawule. Zowel Steven Spielberg als Oprah, die eerder de rol van Sofia speelde, zijn bij deze productie betrokken.

 

Oscar-nominatie

Met de vele lovende reacties waren de verwachtingen voor de oscar-nominaties hoog gespannen. Zou de remake kunnen behalen wat het origineel met maar liefst 11 nominaties niet lukte: een Oscar winnen? Hoewel de musical het aantal nominaties bij lange na niet evenaart, maakt de film met de nominatie voor Beste Actrice in een Bijrol (Danielle Brooks) nog steeds een kans!

The Color Purple (12+)
Regie
Blitz Bazawule
Cast
Taraji P. Henson, Danielle Brooks, Colman Domingo, Corey Hawkins, Halle Bailey, H.E.R., Aunjanue Ellis-Taylor, Fantasia Barrino
Speelduur
140 min
Releasedatum
do 25 jan
Jaar
2023
Land
VS
Taal
Engels
Ondertiteling
ja
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Discriminatie

Deze film wordt met pauze vertoond.

Als smetteloos uitgevoerde musical een must-see voor alle liefhebbers van dans en muziek

Simone Brouwer - Filmprogrammeur