© Greta de Lazzaris

Io Capitano (16+)

NIEUW IN VERKOOP!
di 26 mrt 20:15 - 22:40
Ticketprijs incl. consumptie | kassa + € 1,-
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
di 26 mrt
20:15 - 22:40

Zeer aangrijpend, persoonlijk en empathisch verhaal geïnspireerd door ooggetuigenverslagen van Afrikaanse vluchtelingen brengt een nieuw licht op onze hedendaagse migratiecrisis.

De 16-jarige Seydou (Seydou Sarr) heeft een grote droom: een muziekcarrière beginnen in Europa. In zijn thuisstad Dakar heeft hij wel wat bekendheid als hiphopper, maar hij ziet het groots. En dat kan hij alleen bereiken in Europa, oppert zijn neef Moussa (Moustapha Fall). “Geloof mij, witte mensen zullen in de rij staan om je handtekening te vragen!” Met die belofte gebruiken ze hun spaargeld voor een bus naar Mali en Niger, het begin van hun reis. Seydou vertelt niks aan zijn moeder en laat haar met zijn broers en zussen achter in hun kleine maar kleurrijke en warme thuis. Alleen de kijker weet dat dit gauw zal plaatsmaken voor allerlei beproevingen.

 

Hun hedendaagse Odyssee voert hen door de verstikkende woestijn en over de onstuimige zee. Ze beginnen hun avontuur als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven. De Italiaanse regisseur Matteo Garrone kijkt met Io Capitano voorbij de grenzen van zijn vaderland , een soms magisch-realistische film over de vluchtelingencrisis. Hij verbloemt de bikkelharde realiteit niet. Waar de jongens met een naïve instelling samen eerst nog op avontuur gaan, verandert dit al snel in een overlevingsstrijd. 

 

Oscar-nominatie

Io Capitano drukt ons opnieuw met de neus op de feiten van de huidige migratiecrisis. Maar het toont ons vooral wie de vele vluchtelingen vooral zijn. Onschuldige mensen die meer voor zichzelf willen dan ze gekregen hebben. Mensen die een makkelijke prooi zijn voor de immorelen van deze wereld. Juist om deze boodschap heeft de film voor de 96e editie van de Academy Awards de nominatie voor Beste Buitenlandse Film weten binnen te slepen.

Io Capitano (16+)
Regie
Matteo Garrone
Cast
Seydou Sarr, Khady Sy, Isaka Sawadogo, Moustapha Fall, Hichem Yacoubi, Doodou Sagna, Bamar Kane, Cheick Oumar Diaw
Speelduur
122 min
Releasedatum
do 15 feb
Jaar
2023
Land
IT, BE, FR
Taal
Wolof, Arabisch
Ondertiteling
ja
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld

Deze film wordt met pauze vertoond.

Aangrijpend verhaal dat de persoonlijke emoties achter alle cijfers pijnlijk zichtbaar maakt

Simone Brouwer - Filmprogrammeur