Jeanine 13/9/23 19:10: Het leukste theater van Nederland. ...

Een schande als dit theater verloren gaat door ondeugdelijk beleid van de gemeente Baarn.

© Baarnsche Courant

Reacties van het publiek

Lizelotte Smits 13/9/23 19:10: Ik heb destijds gestemd voor een cultuurhuis op de Brink. Ik vond het al erg dat dat niet doorging . ...

Maar ons theater opgeven is ondenkbaar voor mij. Laten we in actie komen voor behoud van ons mooie theater, ik doe mee.

Ilonka Wallinga 13/9/23 19:56: Red de Speeldoos! Als vriend en enthousiaste bezoeker steun ik theater de Speeldoos en bewonder het geduld en enthousiasme van Tom van der Poel en zijn team.

Het wordt tijd dat de grondige renovatie wordt gestart zonder dat er nog meer tijd en geld verloren gaat aan overleg en onderzoek.

Hulde voor het artikel van Roel Burgman in de BC.

 

Hans Mors 13/9/23: Snapt Baarn wel wat voor prachtige culturele parel ze in de gemeente hebben?! Dit unieke theater moet blijven! ...

Dat verdient het geweldige team, alle bezoekers en de artiesten. Keep on fighting! Als de politiek dan ook nog z’n verstand gebruikt, moet het goed komen.

Nico Stokman 20/9/23 21:38: Ik begin met een citaat over cultuur uit de troonrede van Prinsjesdag, voorgelezen door onze oud-dorpsgenoot de koning: “Een goed voorbeeld van de manier waarop de regering die kracht van onderop wil stimuleren, is via cultuur. Cultuur confronteert, inspireert en overbrugt tegenstellingen. ...

Van festivalterrein tot concertgebouw en van museum tot muziekschool. Daarom blijft het kabinet bevorderen dat mensen kunnen genieten van cultuur.”

Volgens mij valt Theater en Film ook onder cultuur, althans in vele steden en dorpen. Maar helaas in Baarn binnenkort niet meer als het zo doorgaat. In Baarn praat de gemeenteraad al meer dan 7 jaar over herbouw of nieuwbouw. Eind 2019 is zelfs wethouder Theo Stroo (o.a. verantwoordelijk voor cultuur) afgetreden, moegestreden door de grillige politiek die er in Baarn tussen de verschillende politieke partijen bedreven werd en nog steeds wordt. Stroo was overigens wél een regelmatige theaterbezoeker wat van vele gemeenteraadsleden niet gezegd kan worden!

Als frequente Speeldoosbezoeker hoor je regelmatig van bezoekers van buiten Baarn reacties als: “Wat een mooie en knusse theaterzaal en wat een gezellige foyer.” Maar ook “aan de buitenkant ziet het er niet uit”. Dan zeg ik “maar binnenkort wordt daar wat aan gedaan.” Helaas ga ik daar steeds minder in geloven….. Maar het feit dat er de laatste jaren zoveel mensen van buitenaf komen, is een indicatie dat de programmering meer dan goed is.

Inmiddels is er ca. 1 miljoen euro aan onderzoeken en maquettes uitgegeven door de gemeente Baarn en ook de Speeldoos zelf heeft dit veel geld gekost. Helaas zijn we nu nog steeds geen stap verder, dreigt een nieuw onderzoek van 190.000 euro met extra vertraging en is er behoorlijk achterstallig onderhoud aan “onze” Speeldoos.

Dan lees ik in de Baarnsche Courant van 4 sep jl. dat Baarn verwend is met een eigen theater (mee eens!) maar dat dorpen en steden met 25.000 inwoners in Nederland niet zo’n culturele voorziening hebben. Nou was ik recent nog in het prachtige Flores theater in Lisse dat 23.373 inwoners heeft. Of kijk naar onze buren in Eemnes met 9.168 inwoners en een schitterend “huis van Eemnes.”

Heeft de gemeenteraad er wel enige notie van wie er allemaal een “onderkomen” hebben in de Speeldoos? En laat ook die mensen die al jaren roepen “als de Speeldoos op de Brink zou staan dan zou ik wel naar het theater gaan” eens ophouden met zulke kreten. De afstand van de Brink naar de Speeldoos is 600 meter! Je bent theaterbezoeker of niet. Als theater de Speeldoos failliet zou gaan op korte termijn, dan weten we allemaal dat het nooit meer terugkomt.

Beste gemeente(raad): houd op met de strijd en hak knopen door. Knap de Speeldoos op, maak hem bestendig voor een flink aantal jaren. Als je jezelf “Voor Baarn” noemt, laat dan ook zien dat je voor Baarn bent en luister naar de koning en de inwoners van Baarn. Alleen met een grote opknapbeurt kan de exploitatie van “ons” theater gezond worden en blijven. Praat niet alleen óver de Speeldoos maar ga in gesprek mét hen. Vorstelijk Baarn verdient een vorstelijk theater!

Nico Stokman

Karin Stokman 18/9/23 20:22: Als jarenlang veelvuldig bezoeker van ons prachtige theater staat het huilen me nader dan het lachen bij deze berichtgeving. Anderzijds ben ik woedend: hoe kan de gemeente met zijn oeverloze uitstelgedrag en onderzoek na onderzoek 8 jaar lang zó omgaan met deze parel in onze gemeente. ...

En dat in Vorstelijk Baarn! Het is een regelrechte schande dat nu wéér een onderzoek (en dus uitstel) dreigt terwijl hieraan al zoveel geld verkwist is en er meer dan genoeg informatie op tafel ligt om een besluit te kunnen nemen.

Dit heerlijke theater is geliefd bij velen, binnen Baarn maar ook ver daarbuiten. Het is niet alleen een theater, maar ook ons filmhuis en een thuis voor talloze verenigingen. Scholieren staan er jaarlijks op het toneel met hun eind-uitvoeringen, net als de ballet- en muziekschool, het dagkoor en toneelgroep Karakter. Er worden mooie contacten gelegd aan de aanschuiftafel, in het gezellige theatercafé, tijdens de danscafé's en bij de Gouderdom voorstellingen in de foyer. Ook vandaag waren er weer meer dan 100 ouderen met vier-het-leven te gast en ze genoten.

Talloze artiesten vragen ons theater zelf of ze er mogen optreden. De programmering doet niet onder voor die van vele grote theaters in de Randstad, met grote namen als Youp, Lenette van Dongen, Claudia de Breij, Ellen ten Damme en Pieter Derks om er maar eens een paar te noemen: een unieke prestatie van bevlogen directeur Tom van der Poel en zijn team. Aan hen ligt het zeker niet, zoals het onderzoek van Berenschot naar het beleid van het theater ook uitwijst.

Daarom beste gemeenteraad is het meer dan de hoogste tijd voor actie en een daadkrachtig besluit om ons geweldige theater vooruit te helpen en toekomstbestendig te maken. Neem eindelijk uw verantwoordelijkheid en geef duidelijkheid aan iedereen. Ik reken op u!

 

Betty van Hattem 15/9/23 11:57: Ik lees dat onderzoek door externe adviseurs al 1 miljoen euro aan belastinggeld heeft gekost. Wanneer is het genoeg? ...

Neem je verantwoordelijkheid, gemeente Baarn: HAK DIE KNOOP DOOR!

Bonne Linthorst 16/9/23 20:18: Als (inmiddels ex-) ambtenaar van de gemeente Baarn heb ik van dichtbij meegemaakt hoe hard er is gewerkt aan goed doortimmerde plannen voor De Speeldoos en Bibliotheek voor de inwoners van Baarn. Als de gemeenteraad zich had gehouden aan genomen besluiten in 2018 en/of 2020, hadden we al lang kunnen genieten van een nieuw, licht, ruim en toegankelijk gebouw voor beide belangrijke instellingen. ...

Helaas is dat niet gelukt, mede door protesten van inwoners tegen de verhuizing van de bibliotheek. Nu zijn er alleen maar verliezers. De gemeente is veel geld en vele uren werk kwijt en zowel de Bibliotheek als De Speeldoos zitten in een verouderd pand met een onzekere toekomst. Hopelijk lukt het de gemeenteraad om op tijd een daadkrachtig besluit te nemen waarmee we ons theater met haar geweldige team kunnen behouden!

Bonne Linthorst

Irene Pronk 12/9/23: Tom enorm zonde zeg dit. Ik weet hoe jij je al jaren inzet voor het voorbestaan en steeds je doelen/dromen hebt moeten bijstellen. ...

Erg triest dat de gemeente hierin niet eerder een voortvarend standpunt in heeft genomen. Keep it up!

 

De Jong, Baarn 13/9/23 16:53 Eens met het voorstel van het bestuur: Kom met een plan voor de renovatie op de huidige locatie. En eens met voorgaande reacties om naar de mogelijkheden van crowdfunding te kijken voor een bijdrage van inwoners en bedrijven uit Baarn en omstreken. ...

Schelden op de gemeente en op al eerder gemaakte hoge kosten levert niets op. De blik naar voren!

14/9/23 18:01 Geachte Bestuur van de Speeldoos, Na alle voorbereidingen die de afgelopen jaren zijn gedaan door jullie als bestuur komt deze bittere pil met een halsstarrige Gemeente om vooral de poten onder de Speeldoos af te zagen, als een mokerslag binnen. Zo ook bij mij als trouwe bezoekster van de Speeldoos. ...

Ondanks dat ik in Soest woon, het ik mijn hart ook aan de Speeldoos verpand.

Was ook blij met alle moeite die er is gedaan tijdens de Coronaperiode.

Heb ook toen mijn betrokkenheid ingebracht door het kopen van een tafeltje en ben ook vriend van de Speeldoos. Wat moeten wij nu verder ondernemen om jullie te helpen om te zorgen dat de Speeldoos blijft bestaan en zeker op de huidige plek.

Waarom zijn Gemeentes altijd zo dwarsliggend bij mooie initiatieven van besturen en daarbij ook zeker de vrijwilligers. Ook hier in Soest hebben wij last van ambtenaren die er niets van snappen. Ik wil dan ook graag op de hoogte blijven hoe nu verder.

Succes en sterkte.

Een trouwe bezoekster,

Hannie Sipkema

14/9/23 18:02 Wij vinden het van de gekke hoe de Gemeente Baarn jullie culturele centrum in de steek laat met uitstel van beslissingen, terug schroeven van subsidies en ondertussen een miljoen euro uitgeeft voor rapporten, terwijl jullie beleid wordt geprezen door Beerenschot c.s. ...

Fijn dat jullie ons bezoekers zo op de hoogte houdt,

Sterkte bij de onderhandelingen,

Han en Bertheke Kemper

14/9/23 18:02 Geachte heer/mevrouw, hierbij mijn reactie over de beste oplossing voor het behoud van de De Speeldoos . Een zo’n groot belang van het behoud van de De Speeldoos moet toch zéker mogelijk zijn. …

Het zou toch werkelijk méér dan zonde zijn om zo’n prachtig functioneel gebouw, in het hart van Baarn te verliezen! Het voorstel van renovatie lijkt mijns inziens de allerbeste oplossing.

Zo blijft de Speeldoos op z’n bekende plek en worden de kosten overzichtelijk.

De gemeente Baarn mag daar zéér zeker een grote steen aan bij gaan dragen Zeker gezien de forse huurverhoging en de subsidies aan deze aangedragen oplossing te besteden. En een extra bedrag natuurlijk!!

Zoveel Baarnaars en mensen uit de omgeving genieten en genoten van het fantastische culture aanbod, waaronder ondergetekende, dat de Speeldoos heeft. Deze plek is voor jong en oud ook goed bereikbaar en moet zéker blijven.

Met vriendelijke groet,

C.E. Veninga

 

14/9/23 17:59 Geacht Bestuur, Prima actie na jaren van oeverloos geneuzel door de Baarnse politiek. Nog erger als je het niet weet of je wilt de vingers niet branden dan laat je onderzoek doen. ...

Liggen de kaarten na enige jaren politiek anders goede reden om weer onderzoeken te laten uitvoeren. Het is grofweg een schande dat hier al zoveel geld aan is uitgegeven!!!!!

Wellicht een goede "case" om verder in de publiciteit te brengen hoe de Haagse politiek door jarenlang geneuzel ook de landelijke politiek heeft geïnfecteerd. Moeilijke beslissingen uitstellen en veel geld uitgeven aan onderzoeken.

Het Bestuur en Management krijgt bij deze een dikke pluim voor haar volharding , goed bestuur en creativiteit om zoveel bekendheid en goede wil te kweken.

Ik heb nooit in mijn leven iets gedaan met demonstreren of aanverwante activiteiten.

Voor jullie ga ik met een spandoek voor het gemeentehuis staan.

Hou vol!!!!

Vriendelijke groet,

Hans van den Bovenkamp


 

13/9/23 17:11 'Beste inwoners van Baarn' Als geboren en getogen Hilversummer maar regelmatige bezoeker van De Speeldoos ben ik zo vrij me ook aangesproken te voelen door het bericht. Een heerlijk kleinschalig en overzichtelijk theater met prima programmering. ...

Eeuwig zonde zou het zijn als het zou verdwijnen. Maar ja, politiek is vaak hetzelfde als alcohol. Het maakt meer stuk dan je lief is..... Ook hier dreigt dat te gebeuren. Een miljoen aan onderzoekskosten. Wow. Had dat in onderhoud/ renovatie van het theater gestoken.

 

14/9/23 18:04 Geacht bestuur, Uw bericht aan de inwoners van Baarn heeft mij met stomheid geslagen. Met name het jarenlange getouwtrek en gestuntel door de gemeenteraad van Baarn. ...

Zoals bijna overal bij overheidsinstanties de overbodige en kostbare onderzoeken door externe adviseurs. De nodeloze verkwisting van €1.000.000 . De volstrekt onredelijke aanpassing van de subsidie enerzijds en een ruim viermaal zo hoge verhoging van de huur. Voor een gebouw, waaraan al jaren het meest noodzakelijke onderhoud heeft ontbroken. Je zult aan zo’n onverantwoord handelende gemeenteraad zijn overgeleverd!

Het kan er bij mijn familie en mij niet in, dat dit heerlijke theater, waar ik onlangs nog heb mogen genieten van de slottournee van Youp van 't Hek. En waar ik nog deze maand met vele vriendinnen de verjaardag van mijn echtgenoot ga vieren in combinatie met het theaterconcert Let’s Go Paris. Waar het team van uw theater met groot enthousiasme en deskundigheid haar medewerking aan verleent. Deze culturele topper mag echt nimmer verdwijnen uit de gemeente Baarn!!

Daarom deze welgemeende oproep aan de gemeenteraad herzie uw besluit en toon uw slagvaardigheid door dit prachtige theater te doen herleven en de nodige verbeteringen aan te brengen. Met een gedegen financieel beleid mag dat geen probleem zijn.

Nog een aanvullend advies, maak aub minder of geen gebruik van externe adviseurs. En bespaar daarop om de gelden van de Baarnse gemeenschap een betere bestemming te geven.

Met vriendelijke groet,

Wil Verdonk

 

13/9/23 19:45 Met afschuw hebben wij uw berichtgeving gevolgd. Als inwoners van de gemeente Huizen komen wij met regelmaat met heel veel plezier naar voorstellingen in uw theater. ...

Ambtelijke dwalingen en gemeentegelden naar de verkeerde “doelen” zijn helaas veel voorkomende fenomenen in ons goed bedoelde stelsel.

Nee een directe oplossing hebben wij natuurlijk ook niet maar we hopen dat er voor De Speeldoos een passende oplossing komt zodat ook mensen van buiten Baarn van muziek en cultuur kunnen blijven genieten in een van de kleinste maar meest hartelijkste theaters van ons land!

Wij wensen jullie alle goeds en sterkte toe en zullen blijven komen!

Vr.gr.

Janneke & Harry
Huizen

 

13/9/23 18:37 Het zou verschrikkelijk jammer zijn als de Speeldoos failliet gaat. Dat moeten we niet laten gebeuren. ...

De politiek van Baarn heeft er een potje van gemaakt. Ik hoop dat er echt een oplossing komt, subsidie en crowdfunding, met een goed plan voor de toekomst. Want ik zou de Speeldoos echt niet willen missen. Hulde voor het team van de Speeldoos, het ligt echt niet aan jullie inzet.

Carin

 

13/9/23 13:34 Als Baarnaar ben ik onwijs blij dat er eindelijk eens een goed beeld geschetst wordt van wat er werkelijk gaande is. Ons theater trekt artiesten maar ook publiek overal vandaan. ...

Chapeau aan t bestuur en de directie van de Speeldoos hoe zij al zo lang onheuse verhalen en berichten voorbij zien komen zonder er publiekelijk tegengas op te geven, maar het is nu tijd om Baarn echt te informeren en het te kunnen staven met een onafhankelijk onderzoek dat de gemeente aangevraagd heeft. Help mee door je eigen mening te ventileren.

 

13/9/23 14:00 Wat zou dat eeuwig zonde zijn. Net als alles wat er momenteel verdwijnt omdat er geen oog is voor cultuur. ...

Ik hoop dat de gemeente snel over de brug komt met een plan wat op korte termijn uitgevoerd kan worden!!!

 

13/9/23 16:26 1 miljoen belastinggeld uitgegeven aan onderzoek - dit had zo veel beter besteed kunnen worden, echt een schande. Voor heel veel zaken is er geen geld beschikbaar maar hier kan het zo over de balk gesmeten worden. …

Baarn heeft zo veel potentie maar de gemeente blijft hangen in traagheid en zelfopgelegde regels. Zoek sponsoren (wel eens gehoord van crowdfunding...?), bouw een nieuw theater in het centrum en verkoop de grond onder de huidige Speeldoos aan een projectontwikkelaar om woningen te bouwen. Nee, men blijft lekker achteroverleunen tot het te laat is. Zelfde met paleis Soestdijk. Het project wordt zo lang getraineerd dat er straks niets gebeurd en de sloopkogel erdoor kan. Waar is de ambitie, de passie en toekomstgerichtheid?

 

13/9/23 17:17 Ik ben het helemaal met je eens. Het is een (politieke) tactiek om flink te vertragen en dan (als het te laat is) zeggen: "Nu is het te duur!" ...

En vervolgens is Baarn dit heerlijke theater kwijt .

Vervolgens worden er weer een paar huizen gebouwd!!

 

13/9/23 16:36 De gemeente Baarn is Nu aan zet. De gemeente gaat schandalig om met ons unieke theater. ...

Speeldoos Baarn: Go go go!

 

13/9/23 16:38 Ik zou een inzamelingsactie starten als bestuur samen met betrokken inwoners van Baarn (crowdfunding). De Gemeente zal misschien niet over de brug komen, maar je kunt wel het pand overnemen en zelf in beheer nemen. ...

Of, de 150.000 euro, dat tekort gaat zijn de komende jaren, ophalen uit donaties. Baarn heeft 25000 inwoners. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kom je een heel eind.

Ik wil als Almeerse ook best doneren.

13/9/23 16:40 Het verhaal van het bestuur klinkt als een klok, de inwoners van Baarn zijn gebaat bij een theater, als gemeente zul je aan cultuur moeten bijdragen. Ergo; de gemeente zal met een snelle oplossing moeten komen of anders met een heel goed verhaal. …

Nu ruikt het naar slappe benen, besluiteloosheid en lafhartigheid. Daar ben ik wel klaar mee!

13/9/23 17:10 Dit theater moet blijven!! ...

Te leuk voor Baarn en voor jong en oud.

13/9/23 17:12 Wat ontzettend jammer dat dit moet spelen. Ik ben juist in Baarn komen wonen vanwege alle fijne voorzieningen waaronder zeker ook het theater! ...

Waarom zou ik naar Utrecht of Amsterdam gaan, als we hier de Speeldoos hebben! Ik hoop dat het lukt op de huidige plek nieuwbouw te realiseren/de Speeldoos grondig op te knappen. Pappen en nathouden heeft geen zin en nog meer uitgeven aan onderzoek idd ook niet. Bij een crowdfunding doneer ik graag!

13/9/23 17:13 Kom graag in De Speeldoos. De houding en gebrek aan actie van de Gemeente Baarn zijn gewoonweg schandalig. ...

Of ze onder de indruk zijn van veel reacties op dit stuk betwijfel ik, maar wellicht dat een petitie die veel getekend wordt iets meer impact op de gemeente heeft. Mijn handtekening hebben jullie!

 

13/9/23 17:26 DE SPEELDOOS MOET BLIJVEN. ...

Duidelijke uiteenzetting van bestuur, ze hebben lang genoeg geduld gehad.

13/9/23 17:28 Ik ben geen inwoner van Baarn en kan als zodanig geen invloed uitoefenen op de plaatselijke politiek. Ik ben wél een regelmatig bezoeker van de Speeldoos en zou het zeer betreurenswaardig vinden als dit leuke theater zou verdwijnen. ...

Ik mag toch hopen dat de gemeenteraad van Baarn tot inkeer komt en voortvarend deze zaak ter hand neemt. Ik neem aan dat zij als eigenaar ook op zijn allerminst verantwoordelijk zijn voor een goede staat van onderhoud en als gemeente een voorbeeldfunctie hebben en besluiten hun panden duurzaam en toekomstbestendig te maken.

13/9/23 17:32 Het team van de Speeldoos vecht al zó lang voor dit theater! Artiesten en bezoekers komen bijna nergens liever dan hier want het is een groot warm bad. ...

Warmte, wat nog weleens mist in de samenleving, is hier ruimschoots te vinden. Tevens een fantastisch voorbeeld voor kinderen. Dus stop met deze onzin, update het gebouw en laat jong en oud genieten van cultuur! #hardnodig

13/9/23 17:41 Wat een enorme puinhoop. Net als bovenstaande reacties, zou ik zeggen, bestuur van speeldoos, zet een inzamelactie in gang, via crowdfunding. ...

Misschien komt er genoeg binnen om grote renovatie te kunnen doen en bestaan te waarborgen. Ik ben bereid in ieder geval. Misschien zijn er ook technische of bouwmensen die denken we kunnen helpen en we vinden het niet erg om dit gratis te doen.

13/9/23 17:43 Moet er niet aandenken dat de Speeldoos verdwijnt. Het is er altijd gezellig en sfeervol. …

We komen er al jaren. Ik hoop dat de Gemeente Baarn inziet hoe erg het is als de Speeldoos gaat verdwijnen in ons dorp.

14/9/23 19:49 Ik ben het hier volledig mee eens. De Speeldoos moet blijven! ...

Tijd voor de Gemeente om met geld over de brug te komen en een duidelijk actie plan.

 

13/9/23 17:45 Ik ben weduwnaar en sinds het overlijden van mijn vrouw vind ik het moeilijk om alleen naar concerten en theater te gaan. ...

Ik mis dan de gezelligheid en de mogelijkheid om over het gebodene te praten. De Speeldoos is het enige theater in de buurt waar ik me veilig voel om alleen naar toe gaan. Als dit theater zou verdwijnen blijf ik verstoken van een van de weinige leuke dingen die me nog resten.

 

13/9/23 17:59 Ook als Hilversummer zou ik het eeuwig zonde vinden als de Speeldoos er niet meer zou zijn. ...

Wij komen graag en regelmatig naar Baarn. Juist vanwege de unieke sfeer. Handelen NU belangrijk.

 

13/9/23 18:35 Geweldig sfeervol theater. Woon in buurt Amersfoort , maar ga voor theater heel graag naar Baarn. ...

Ben het volledig eens met het bestuur van de Speeldoos. Gemeente kom over de brug en knap het theater op . Zou doodzonde zijn als dit bijzondere theater failliet zou gaan.

13/9/23 18:37 Kunst en cultuur zijn zo belangrijk voor het welbevinden van mensen! De Speeldoos is zo belangrijk voor vele duizenden enthousiaste bezoekers uit Baarn en Soest en regio. ...

 

Laat het doek niet vallen! Gemeente Baarn, luister alsjeblieft naar het bestuur van de Speeldoos en kom samen met hen tot een actieplan om dit theater te redden!

 

13/9/23 18:43 Ook in Eemnes is de speeldoos een geliefd theater. Klein en gezellig. Eemnessers hebben jaren gesteggeld over het Huis van Eemnes en kijk hoe gaaf dat is geworden. ...

Een plek voor iedereen, wat jammer dat de gemeenteraad in Baarn een gelijk plan in Baarn heeft geannuleerd en dan nu ook de Speeldoos laten verdwijnen…. Dit is niet alleen een actie voor Baarn, maar ook voor de omliggende gemeenten. Laat het doek inderdaad niet vallen!

13/9/23 18:50 Het zou in en in triest zijn als dit mooie theater moet verdwijnen. ...

Ik kom speciaal uit Amersfoort voor de gezelligheid die dit kleinere, intieme theater bied. Hier kan de Flint niet tegenop.

 

13/9/23 18:59 Van harte helemaal eens met de brief van het bestuur! Gemeente Baarn moet zich schamen zo met ons geweldige theater om te gaan. ...

Na het verspillen van 1 miljoen, nu de schouders onder de vernieuwbouw van ons theater, dat zich al vele jaren bewezen heeft onmisbaar te zijn voor de Baarnse (en omliggende gemeenten) cultuur ! Go for it 🙏

13/9/23 19:51 Ik woon met mijn gezin in Soest en kom al jaren met veel plezier in de Speeldoos omdat het er knus is en er een goede programmering is! ...

Fijn dat er transparantie wordt geboden door de toelichting hoe het nu echt zit. Het zou doodzonde zijn als de Speeldoos zou verdwijnen. Ik sta achter de oplossing van het bestuur. En crowdfunding lijkt mij een mooie aanvulling daarop. Go for it!

13/9/23 20:10 Super gezellig theater. ...

Die moet behouden blijven!

13/9/23 20:49 De Speeldoos is uniek, geliefd en nodig. Het moet blijven! ...

Schandelijk dat die onderzoeken zoveel hebben gekost van ons belastinggeld!

Gemeente: draag zorg voor de Speeldoos en luister naar het bestuur. Wees verstandig!!

13/9/23 20:53 Bezuinigen op theater, kunst en cultuur is het laatste waar Gemeente Baarn op moet inzetten. …

Mensen hebben hier behoefte aan, creativiteit en ontspanning is onmisbaar en onbetaalbaar.


Behoud het fijne theater, stop met vage onderzoeken en externen, de juiste subsidie komt 100% goed terecht !

Behoud het theater voor jong en oud, tevreden bewoners waarderen het als de gemeente zicht juist voor deze kleinschaligheid met zo veel waarde voor mensen inzet.

13/9/23 21:23 Wat vreselijk jammer dat de gemeente Baarn wilt bezuinigingen op zo'n fantastisch kunst en cultuur faciliteit. Aan de andere reacties te zien raakt dit veel bewoners van Baarn en omstreken. ...

Hopelijk luistert de gemeente naar de bevolking en kunnen we met zijn allen een oplossing vinden. Het theater mag niet dicht!!!

13/9/23 21:41 Als fervente bezoeker en vriend komen wij en onze kinderen al jaren met heel veel plezier bij onze goede buur, de Speeldoos. ...

Ons knusse, kleine theater met een zeer gevarieerde programmering kan zich meer dan meten met de grote jongens! Dat mag niet verdwijnen!! en al helemaal niet door politiek gestuntel, en uitstelgedrag. Als de gemeenteraad Baarn miljoenen over had voor een cultuurhuis in 't centrum, dan moet er zeker geld zijn voor de door het bestuur voorgestelde renovatie, lijkt me.

 

14/9/23 00:01 Doodzonde als dit theater verdwijnt! Heb er vele heerlijke avonden doorgebracht. ...

Schandalig dat de gemeente Baarn geen knopen kan doorhakken in deze. Het is nog niet te laat dus gemeente Baarn stop die ambtelijke trage molen en laat zien dat een oplossing mogelijk is.

 

14/9/23 00:03 De gemeente Baarn gaat nonchalant om met een parel als de Speeldoos. De Speeldoos zorgt voor werkgelegenheid, ontspanning, educatie, gezelligheid en een veelzijdigheid van artiesten. ...

Wij komen er heel graag! Het is veel intiemer en knusser dan bijvoorbeeld Ahoy of Ziggodome. Gemeente Baarn, doe iets! Laat deze Parel van Baarn niet verloren gaan. Niet alleen Baarnaars bezoeken het theater, maar mensen komen van heinde en verre. Koester dit! En Speeldoos…. laat weten wat je publiek kan doen om te proberen de Speeldoos te behouden!

 

14/9/23 08:19 Ongelooflijk hoe de gemeente het bedenkt om wéér geld te stoppen in onderzoek. ...

Dweilen met de kraan open en straks is het te laat voor het mooie theater, eeuwig zonde!!! Dit duurt toch veel te lang.. Hopelijk komt de gemeente tot inzicht en weten ze de waarde van de speeldoos om te zetten in daden ipv veeeeel woorden..

14/9/23 09:02 De Speeldoos is belangrijk voor de inwoners -jong, ouder en daar tussenin- van Baarn en omgeving ! ...

14/9/23 09:02

De Speeldoos is belangrijk voor de inwoners -jong, ouder en daar tussenin- van Baarn en omgeving  Het kan toch niet zo zijn dat straks alleen Amersfoort en Utrecht een fatsoenlijk theater hebben…. Gemeente stop met al die dure adviseurs en regel het gewoon.

14/9/23 09:39 Wat is dit een spijtig bericht. HET DOEK MAG ABSOLUUT NIET VALLEN!!!!!

Laten we met elkaar zorgen dat dit niet gebeurt. Een crowdfunding actie is een goede start.

14/9/23 09:43 Om te huilen! ...

Speeldoos moet blijven!

14/9/23 10:37 Onze dochter staat al jarenlang te shinen met alle andere dansers van haar balletschool tijdens de jaarlijkse grote voorstelling in De Speeldoos. ...

Deze mogelijkheid mag niet verdwijnen. De gemeente MOET NU wat doen!

 

14/9/23 12:40 Dit mooie theater. ...

Dit mooie theater op deze bijzondere plek mag niet verloren gaan!!

14/9/23 12:58 Gemeente: toon leiderschap en goed rentmeesterschap! Zorg dat de Speeldoos behouden blijft! ...

Wie wil er nou verantwoordelijk voor zijn dat zo’n parel verdwijnt? Niemand toch? In de Staat van Baarn staat ‘dorps met allure’. Allure moet onderstreept worden, niet doorgestreept.

 

14/9/23 18:24 Vergeet de bewoners van de omliggende gemeenten niet, zoals Soest ( meer dan 45.000 inwoners), Eemnes, Huizen, Lage Vuursche en inderdaad zelfs Hilversum en Amersfoort. ...

Als het tot een crowdfunding komt, dan ook in deze gemeenten daarvoor aandacht vragen. Probeer los te komen van de gemeente en vraag daarvoor een 'afkoopsom' mee. Ik denk, dat de Speeldoos prima zijn eigen boontjes kan doppen. "Huisbazen' zijn notoir onbetrouwbaar.

 

14/9/23 19:34 Als inwoner van Baarn ben ik al jaren blij met het leukste en gezelligste theater van Nederland. De Baarns politiek heeft al volkomen onnodig 1,3 miljoen over de balk gegooid door getreuzel en besluiteloosheid. ...

Met deze oproep begeeft het bestuur precies aan wat er moet gebeuren. Dus politiek doe eens waarvoor de inwoners van Baarn jullie voor hebben gekozen. NEEM EEN BESLUIT en laat de medewerkers van de Speeldoos niet onnodig in onzekerheid.

14/9/23 21:59 Mijn kinderen hebben op het podium gestaan, oh, ikzelf ook xD. Tal van toneelstukken, try outs, films en opera's hebben we bekeken, lekker op fiets afstand van huis! ...

Soms in het café nog achteraf wat gedronken met de artiesten. Waar maak je dat nog mee? Cursussen&lezingen gevolgd, de salsa leren dansen... De speeldoos is een begrip voor de culturele ontwikkeling! Nu blijkt de gemeenteraad al een miljoen euro aan onderzoekskosten te hebben gemaakt. Maar waarvoor dan? Het gebouw moet gewoon onderhouden worden. Is er geen bedrijf in Baarn, of een paar, een club, of meerdere clubs, een bank, of meerdere banken die een deel van de verbouwing kunnen bekostigen? Spreekt iemand de gemeenteraad aan, op het idee, om de Speeldoos failliet te laten gaan? En waarom eigenlijk?

15/9/23 00:56 Niet alleen in Baarn, maar in heel Nederland verdwijnen dergelijke voorzieningen als gevolg van jarenlang destructief centraal overheidsbeleid. ...

Als gevolg daarvan (meer taken, minder geld) dienen lokale overheden moeilijke keuzes te maken (ik stel de kwaliteit van de uitvoering hier maar niet ter dicussie). Iedereen die de afgelopen jaren dit beleid heeft gesteund, door te stemmen op één van de gevestigde partijen kan zich beter achter de oren krabben ipv hier verontwaardigd te wezen. Ik wens het bestuur veel wijsheid om hier alsnog met de gemeente een oplossing voor te vinden, waardoor het theater nog jarenlang kan voortbestaan.

 

17/9/23 13:07 Weer een blamage van de gemeente Baarn, dat mega veel geld verkwist. bureaucratie en besluitloosheid ten top. Jullie zijn een slechte huurbaas. ...

 

Kunst en cultuur hebben het al moeilijk. Wanneer gaat de politiek inzien dat dit een van de belangrijkste (positieve) levensader is. De Speeldoos is van groot belang voor inwoners jong en oud, binnen en buiten Baarn.

Kijk naar Eemnes hoe zij een cultureel huis hebben neergezet met alles onder een dak. (ging ook niet vanzelf) Dat had hier ook gekund.

Artiesten komen graag optreden in de Speeldoos en wij genieten van de voorstellingen e.a. in een sfeervol gezellig en fijn theater. Nergens in de regio zo te vinden is.

Gemeenteraad kom op, hou op met dit geneuzel, doe het goed, denk creatief, maak een mooi duurzaam, veilig voor iedereen, toekomstgericht theater.

Team Speeldoos samen sta je sterk. komen vast goede initiatieven die houdbaar zijn voor de toekomst. Sterkte mijn steun hebben jullie.

een tip: laat de naam Kroon los en blijf Speeldoos.

20/9/23 09:28 Ook ik onderschrijf de brandbrief van Theater de Speeldoos van harte. Een onmisbare en waardevol asset van de gemeente. ...

Investeringen in een duurzame toekomst voor het theater betaalt zich dubbel en dwars terug qua leefbaarheid, cultuur en cultuureducatie en sociale binding.

12/9/23 Een miljoen aan onderzoeken. ...

Moet je kijken wat je daarvoor allemaal had kunnen verbouwen.

Het is toch schande!! 1 miljoen!! Ze moeten zich schamen om zo met gemeenschapsgeld om te gaan!!

Je vraagt je af of de Gemeente(raad) capabel is om dit luxe probleem aan te pakken.

Ik vrees van niet. Andermans geld is makkelijk uit te geven.

Gewoon blijven zitten en opknappen. Er is al heel veel geld verspild, het had er al kunnen staan. Vergaderen elke keer kost ook geld. Er moet nu maar eens beslist worden.