Foto: Mieke Wegerif

Over Ons

Theater & Meer!

Theater de Speeldoos is het theater en cultureel kloppend hart van Baarn; centraal gelegen in ons land. Naast onze theatervoorstellingen biedt ons theater nog veel meer.

Warme, gastvrije sfeer
Ons theater staat bekend om zijn warme 'rood pluchen' theatersfeer en zijn sfeervolle theatercafé. Het verzorgen van een totaal avondje uit in een warme, gezellige omgeving staat bij ons hoog in het vaandel.

Theater & Meer

Naast ons gevarieerde theateraanbod vertonen we wekelijks films op maandag en dinsdag. Daarnaast programmeren we maandelijks een populaire film op de vrijdagavond. Ook vertonen wij als enige schouwburg in Nederland de top opera’s van The Metropolitan Opera in New York via een rechtstreekse satellietverbinding op ons filmdoek. Dankzij de perfecte beeld- en geluidskwaliteit lijkt het alsof je er zelf bij bent in New York. Onze ‘rood pluchen’ theaterzaal en de uitstraling van het theatercafé sluiten perfect aan bij de kwaliteit van The Met Opera. Met een speciaal opera-arrangement met drankjes en hapjes voelt het echt als een bijzonder avondje uit! Ook organiseren we evenementen zoals de Royal Disco Party, voor de jeugd de Theater4daagse en voor de muziekliefhebber Marlayne's Sunday Sessions in ons theatercafé. Daarover hieronder meer. Tot slot bieden wij de zakelijke markt een sfeervolle en inspirerende locatie voor congressen, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Hieronder vind je onze 5 pijlers. Klik op de afbeeldingen voor meer info.

Iets extra’s
Theater de Speeldoos biedt graag iets extra’s bij haar voorstellingen, bv. live muziek in ons theatercafé voorafgaand of na de voorstellingen. Ook hebben wij geregeld familievoorstellingen (vanaf 2+) en draaien wij leuke jeugdfilms. Ons theater biedt bovendien een podium aan de vele culturele verenigingen uit Baarn en omgeving, zoals toneelgezelschappen, dansscholen en amateurschilders. We zijn een podium in ons dorp waar men elkaar kan ontmoeten in een inspirerende omgeving rond diverse activiteiten. Ook de zakelijke markt bieden wij een bijzondere, theatrale omgeving, centraal gelegen in het land met gratis parkeergelegenheid.

Wat maakt Theater de Speeldoos bijzonder?
Naast alle bovenstaande kenmerken is Theater de Speeldoos ook zeer vooruitstrevend in de manieren waarop het theater haar voortbestaan op de lange termijn wil garanderen. Zij luistert daarbij goed naar haar gasten en beweegt mee met de wijzigende behoeften van het publiek. Op die manier is het theater gestart met de volgende concepten:

Marlayne’s Sunday Sessions: genieten op de zondagmiddag in ons theatercafé van live muziek door Marlayne Sahupala, muzikale gasten en band onder het genot van een hapje en een drankje

Royal Disco Party: af en toe wordt ons theatercafé omgebouwd tot een discotheek compleet met licht- en lasershow voor een discofeest voor iedereen van 25 jaar en ouder

Live stream opera: als enige theater in Nederland vertoont ons theater sinds 2014 de fantastische opera’s  van The Metropolitan Opera in New York live via de satelliet op het witte doek.

Theater4daagse; in de laatste week van de zomervakantie dompelen kinderen t/m 12 jaar zich onder in de wereld van theater. Zij volgend workshops zang, dans en toneel met een eindvoorstelling als resultaat

Studio Speeldoos: de theaterzaal als opname studio of studio voor livestream

Afscheidsceremonies: onze sfeervolle theaterzaal en het warme rood pluchen theatercafé zijn de perfecte locaties voor een warm en persoonlijk afscheid

Unieke kenmerken van Theater de Speeldoos volgens onze gasten
• Warme, gezellige en intieme sfeer
• Persoonlijke, gastvrije benadering
• Vernieuwend en vooruitstrevend
• Onderscheidend
• Kwalitatief en vakbekwaam

Kleinschalig maar groots in aanbod en ambitie
Het gebouw bestaat uit een grote theaterzaal met ruim 340 plaatsen, een kleine theaterzaal voor voorstellingen en verhuur tot maximaal 100 plaatsen en een aantal kleinere zalen voor zakelijke verhuur. Ondanks de kleinschaligheid van het theater zijn er aanzienlijk veel professionele voorstellingen te zien, bestaat de organisatie uit een klein aantal werknemers en zijn vrijwilligers bereid een steentje bij te dragen. Theater de Speeldoos differentieert zich door de kleinschaligheid (op een positieve manier), de extra belevingen zoals live muziek rondom de voorstellingen, waardoor vaste gasten graag terugkomen. Ook nieuw publiek weet de weg naar ons theater te vinden.

Lees hier alles over onze historie

Praktisch

BTW nummer
NL804194518B01

Kamer van Koophandel
41190368

ANBI
Theater de Speeldoos Baarn is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Lees hier meer over onze ANBI status.

Jaarverslag
Lees hier het jaarverslag 2020

Lees meer over wat te doen in Baarn

Reacties publiek

"Leukste/gezelligste theater in de wijde omgeving. De mensen die er werken stralen liefde voor gastvrijheid uit en niet geheel onbelangrijk de lekkerste koffie van Nederland en omstreken!!!" (Rogier Sluyter)

"Waardeer de intieme sfeer van dit theater. Personeel vrolijk en adrem en eens een keer niet piepjong, maar ervaren. Chapeau! Dikke tien, tot gauw weer!" (Nuncia van der Horst)

"Enthousiast over dit kleine theater met zijn grote kwaliteit! Vakkundig, behulpzaam en vriendelijk personeel dat ook in de pauze de bezoeker razendsnel van een drankje voorziet!" (Marianne Smit-Wijsman)

“We waren blij verrast met hoe netjes, ordelijk, schoon, kleurrijk en smaakvol ingericht alles is bij 'De Speeldoos'. Een juweel van een theater! De wijk is verrassend, parkeren makkelijk, ontvangstruimtes ... RUIM, de koffie verrukkelijk ... Al met al, een bezoek dat alle reden geeft om dit bericht te schrijven. Dank voor uw bestaan!” (David Bloch)

“We hebben genoten van de live stream operavoorstelling. Het is een hele andere beleving dan die in het muziektheater Amsterdam, maar zeker zo mooi ook dankzij de voortreffelijke cast van de Metropolitan Opera New York. Ook de opnametechniek waarbij je dicht op de zangers zit is geweldig. Een geweldig initiatief en een verrijking van het cultuuraanbod voor Baarn en de regio.” (Pieter Meerburg, over LIVE STREAM OPERA)

Reacties van artiesten

“Al vanaf het begin van mijn carrière is De Speeldoos een warme plek geweest waar ik heb mogen werken. Dit theater speelt dan ook een actieve rol in mijn persoonlijke herinneringen. Toen prinses Juliana nog leefde zat ze wel eens incognito achter in de zaal. Wij waren dan altijd wat extra zenuwachtig. Als ik op het toneel van De Speeldoos sta, kijk ik altijd even naar die plek waar de prinses zat. Zo blijft ze er altijd een beetje bij.” (Jon van Eerd)

“De Speeldoos in Baarn is een soort kroket: van buiten ziet het eruit alsof er alleen maar cursussen macrameeën gegeven worden, maar van binnen is het een warme ragout; leuke zaal, fijn publiek en erg aardige medewerkers.” (Paulien Cornelisse)