The Zone of Interest (12+)

NIEUW IN VERKOOP!
di 19 mrt 20:15 - 22:25
Ticketprijs incl. consumptie | kassa + € 1,-
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Discriminatie
di 19 mrt
20:15 - 22:25

Genadeloos meesterwerk over de Holocaust genomineerd voor Beste Buitenlandse Film.

Kampcommandant Rudolf Höss (Christian Friedel) woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller, Anatomy of a Fall) voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen. 

 

The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen. De camera blijft altijd aan de buitenkant van Auschwitz. We zien hooguit in de verte ovens branden en de rookpluim van een binnenrijdende stoomlocomotief. Maar door het geluid worden we als kijker meegenomen naar wat zich achter de paradijselijke omgeving afspeelt. Rommelende machines, geschreeuwde bevelen, geweerschoten en kreten van pijn. Door het geluidsontwerp van The Zone of Interest is de Holocaust altijd extreem dichtbij. Hoe hard de personages van de film er ook actief niet mee bezig zijn. Regisseur Jonathan Glazer (Under the Skin) toont daarbij de banaliteit van het kwaad. De roemruchte filmmaker laat zien waar de mensheid toe in staat is. Niet slechts een klein groepje misleide Duitsers. Wij allemaal. Deze film houdt ons een keiharde spiegel voor. Glazer baseerde zich hiervoor losjes op het gelijknamige boek van Martin Amis.

 

Oscar-nominaties

De film werd onderscheiden met de Grand Prix op het Filmfestival van Cannes en is de Oscar-inzending van het Verenigd Koninkrijk voor Beste Internationale Film. Deze filmische ervaring staat momenteel hoog op de lijst om deze Oscar ook daadwerkelijk in de wacht te slepen. Daarnaast is The Zone of Interest voor de 96e editie van de Academy Awards genomineerd voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Bewerkte Scenario en Beste Geluid. 

The Zone of Interest (12+)
Regie
Jonathan Glazer
Cast
Christian Friedel, Sandra Hüller, Ralph Herforth, Max Beck
Speelduur
106 min
Releasedatum
do 1 feb
Jaar
2023
Land
VS, VK, PL
Taal
Duits, Pools
Ondertiteling
ja
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Discriminatie

Deze film wordt met pauze vertoond.

Indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama over de Holocaust dat je gezien moet hebben, maar daarna nooit meer wil zien (of horen!)

Simone Brouwer - Filmprogrammeur