© Creative Visuals: Vera Schrobber & Daniel van Hauten

Delusion

Oxygen – a Jennifer Romen Production
vr 10 feb 20:15 - 22:00
Ticketprijs incl. consumptie | kassa + € 1,-
vr 10 feb
20:15 - 22:00
  • vr 10 feb
    20:15 - 22:00
    Pauze 21:05
    Theaterzaal

Bekend van NBC World of Dance!

Jennifer Romen (Maastricht, 1996) is een jonge, ambitieuze choreograaf die met haar gezelschap Oxygen indruk maakt met visueel werk vol strakke choreografieën en beeldende illusies. 

Als urban dansmaker volgt ze een onorthodoxe route naar het theater. Ze maakte furore in danscompetities, televisieprogramma’s, in het commerciële circuit en als docent. Met haar eerste eigen, avondvullende voorstelling Delusion bestormt ze de grote zalen. Hiermee komt haar wens uit om langere werken te creëren en om de lijn met haar al bestaande publiek door te zetten naar het theater. Met maar liefst 46 voorstellingen in heel Nederland onderstreept dit de behoefte aan haar werk. 

Delusion wordt een visueel hoogstandje bestaande uit drie delen dat het publiek door het gebruik van illusies constant op het verkeerde been zet en hen meeneemt in een reis van een adolescent die volwassen wordt. Een verbluffende, ontroerende en tot in de puntjes uitgevoerde coming-of-age voorstelling die een breed publiek raakt. Delusion gaat op 16 januari 2023 in Theater aan het Vrijthof in Maastricht in première. 

 

Quote(s) uit recensie(s) 

Juryrapport Inspiratieprijs Prins Bernard Cultuurfonds:
Haar oog voor choreografie en het overbrengen van haar ideeën op jonge dansers is van ongekend hoog niveau en inspirerend voor eenieder die met haar werkt of van haar werk geniet. Creativiteit en innovatie zijn leidend in haar maakproces.

Quotes Juryleden NBC World of Dance:

Jennifer Lopez: “Ik voelde hoe je wilde dat iedereen elke beweging goed zou doen. Jij was de maestro van het orkest en het werkte perfect.” Ze zei dat het dat soort hart, liefde, passie en leiderschap nodig heeft en dat ze op het einde met de choreograaf Jennifer Romen wel kon huilen omdat het zo mooi was. "Het was perfectie!

Derek Hough: “Het optreden van Oxygen was met zoveel verschillende dansstijlen zo goed, ontzettend strak gedanst en heel theatraal.

 


Interview Jennifer Romen

Van Jennifer Romen, geboren en getogen in Maastricht, kun je gerust stellen dat ze haar eigen pad volgt. De choreograaf, die op vrijdag 10 februari met haar dansgezelschap Oxygen in Theater de Speeldoos staat, won ‘Dance as One’ op SBS6, won de Golden Buzzer in de Franse variant van ‘Got Talent’ en kreeg een staande ovatie van Jennifer Lopez in NBC’s ‘World of Dance’ in de Verenigde Staten. Met Delusion, haar eerste theatertour, bouwt zij aan een nieuwe generatie theaterbezoekers. 

Van ‘World of Dance’ met Jennifer Lopez naar een landelijke theatertour. Bij de meesten gaat dat andersom, niet? 
“Ja, dat klopt wel,” lacht Jennifer. “Al ben ik toch echt in Maastricht begonnen. Mijn moeder was ontzettend fan van Michael Jackson. Zij liet me dan video’s zien van al zijn concerten. Vervolgens stond ik die choreografieën te imiteren op mijn slaapkamer. Mijn moeder zag dat ik talent had en is toen met mij op pad gegaan. Ik begon bij een dansschool in Maastricht en toen ging alles heel snel. Ik wilde met de dag meer dus toen ben ik heel hard gaan trainen. 

Heeft dat onafhankelijke altijd in je gezeten? 
“Ja, ik heb altijd mijn eigen plan getrokken. Na de vooropleiding ben ik dans gaan studeren in Tilburg maar ik merkte al snel dat het traditionele schoolsysteem niet voor mij weg was gelegd. Ik heb in de tweede helft van het schooljaar Oxygen opgericht. Eigenlijk ging dat vrij soepel, ik besloot te gaan choreograferen en heb toen klasgenoten gevraagd of ze wilden meedansen. Gewoon voor de lol. Dat ging goed, waardoor ik me realiseerde, ‘hé, ik ben blijkbaar creatief!’. ”Ik voelde heel sterk dat ik mijn eigen weg wilde gaan. Ik had meer prikkels nodig. Ik heb bewust mijn propedeuse gehaald en ben toen zelf het werkveld ingestapt. Kijk, als je dokter wilt worden, heb je diploma’s nodig. Als danser gaat het er vooral om wat je kan en meebrengt.”

Je keerde terug naar Maastricht en bouwde Oxygen verder uit met de Oxygen – Academy of Dance. Je won ‘Dance as One’ op SBS6, deed in Frankrijk mee aan ‘Got Talent’ en schopte het tot de finale van ‘World of Dance’ in de Verenigde Staten. Daarmee heb je al een behoorlijk succesvolle route afgelegd. Hoe voelt het om nu met een theatertour bezig te zijn?
“Het idee van een theatertour speelde al langer. Het voelt ook echt alsof al het werk van de afgelopen jaren samenkomt. Ik heb tot nu toe heel doelgericht werk gedaan. Als ik bijvoorbeeld werk als choreograaf voor programma's zoals ‘Dance Dance Dance’ dan gaat dat onder enorme tijdsdruk. Je moet ontzettend veel choreograferen binnen strakke deadlines. Nu kan ik eindelijk eens rustig te werk gaan. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat ik twee maanden kon repeteren voor een voorstelling,” lacht ze verwonderd. “De meeste mensen zijn onder de indruk van al die competities en tv-programma's. Zelf dacht ik al langer, ‘kon ik maar eens laten zien wat ik écht in huis heb’. 

Waar gaat Delusion over?
Het publiek wordt in drie delen meegenomen in het leven van een adolescent die volwassen wordt. Ik noem het zelf ‘eye candy’, met dans, visuele illusies, lichtspel en props is niets wat het lijkt. We zetten je steeds op het verkeerde been. Of je nu jong of oud bent, wel of niet van dans houdt, Delusion doet iets met je.”

“We vertegenwoordigen een breed publiek. We brengen met Oxygen iets dat toegankelijk en vernieuwend is. We hebben er bewust voor gekozen een breed publiek via andere manieren op te bouwen. De volgende stap is om dat publiek mee te nemen het theater in. Van de andere kant introduceren we een nieuwe kunstvorm in het theater dus het is ook voor reguliere theaterbezoekers een ontmoeting.”

Ben je al met de toekomst bezig?
“Ik ben erg toekomstgericht. Ik wil mezelf verder ontplooien als choreograaf. Ook wil ik Oxygen verder ontwikkelen en een combinatie maken tussen alle drie de takken: Oxygen als dansgezelschap, Oxygen – Academy of Dance en mij als choreograaf. De Academy of Dance wordt de broedplaats voor nieuw talent wat door kan stromen naar het dansgezelschap. Ik zie zoveel talent rondlopen. Ik heb vroeger veel uit mezelf moeten halen omdat ik die begeleiding niet heb gehad. Daarom heb ik de Academy of Dance opgezet zodat zij zich met de juiste begeleiding optimaal kunnen ontwikkelen.” 

Maastricht blijft mijn standplaats. Ik wil dat Justin Bieber bij wijze van spreken kan bellen dat hij een video wil shooten en dat ik dan zeg, ‘let’s do it’. Ik voel me heel erg thuis in Maastricht. Vroeger dacht ik altijd dat ik moest verhuizen om succesvol te worden. Maar ik heb het nu omgedraaid. In die zin volg ik wéér mijn eigen pad.”

door Nanet Hazenbosch

J-Lo had gelijk, de choreografie van Jennifer Romen is ongekend strak

Het Parool

Credits

Cast: Nog nader te bepalen (auditie)

Creatives: Staging/Choreografie: Jennifer Romen | Muziek: Subp Yoa