Foto: Marty Sohl | MET Opera

Lucia di Lammermoor | Gaetano Donizetti

The Metropolitan Opera
zo 29 mei 13:45 - 17:40
€ 39,00 incl. welkomstdrankje & pauzearrangement (kassa +€1,-)
zo 29 mei
13:45 - 17:40
  • zo 29 mei
    13:45 - 17:40
    Theaterzaal

Een waargebeurd verhaal over de rivaliteit tussen twee families door Donizetti meesterlijk op muziek gezet

Een spannend en waargebeurd verhaal over de rivaliteit tussen twee families met daaraan gekoppeld een verboden liefdesrelatie. Het is een oud gegeven dat steeds weer tot de verbeelding spreekt. Soms heet het liefdeskoppel Maria en Tony (West Side Story) of Romeo en Julia; in dit geval gaat het om Lucia en Edgardo. Wat al die verhalen gemeen hebben? Het antwoord is heel simpel: een veelbelovende liefdesrelatie waarbij twee strijdende families zijn betrokken, loopt altijd verkeerd af.

In dit geval is het Lucia die haar broer vermoordt, vervolgens krankzinnig wordt en zelfmoord pleegt. Het drama wordt helemaal compleet als haar geliefde Edgardo zich realiseert dat hij zijn Lucia ten onrechte van overspel heeft beticht; ten einde raad pleegt hij ook zelfmoord.

Ondanks zoveel drama zijn we getuige van een schitterende opera waarin al die innerlijke strijd van de hoofdpersonen door Donizetti meesterlijk op muziek is gezet. Hoogtepunt is natuurlijk de beroemde waanzinscène van Lucia. Het is de aria waarmee Maria Callas zich onsterfelijk heeft gemaakt.

Lucia di Lammermoor is een uitdaging voor de zangers en een must voor iedere liefhebber van het echte belcanto. 

De inleiding voorafgaand aan deze opera wordt verzorgd door Henriët Griffioen


Opera op het filmdoek; een bijzondere belevenis!

  • Wereldberoemde opera’s live vanuit The Metropolitan Opera in New York op ons filmdoek in Baarn
  • Inleiding door onze operadeskundige en -ambassadeur Henriët Gerritse-Griffioen
  • Schitterende muziek, prachtige kostuums, fantastische operazangers en -zangeressen, close-up in beeld gebracht
  • Engelse ondertiteling
  • Perfecte HD beeld- en geluidskwaliteit

Een compleet middagje uit
De rode loper ligt uit voor onze operagasten. Na binnenkomst ontvangen wij je graag met een glaasje bubbels. Het pauzearrangement bestaat uit een drankje naar keuze en een aantal luxe, hartige hapjes. Ons speciale horeca-arrangement maakt je operabezoek helemaal compleet!

---------------------------------------------------------

VIP voor één middag? | Speeldoos VIP Vervoer
Heb je je altijd al een keer VIP willen voelen? Vanaf nu kan dat! Samen met partner Volvo Buitenweg bieden wij het SPEELDOOS VIP VERVOER.

Hoe werkt 't?
Je boekt kaarten voor deze opera en vraagt het VIP Vervoer aan. Uit de aanvragen loten wij een winnaar. Win je? Dan ben je onze VIP van de middag en word je thuis opgehaald door onze chauffeur en ook weer thuisgebracht. Op de voorstellingsmiddag hebben wij voor je/jullie een tafeltje gereserveerd en ontvang je voorafgaand aan de voorstelling van ons een kopje koffie/thee en na afloop een drankje naar keuze.

Klik hier om het VIP Vervoer aan te vragen

Programma

Lucia di Lammermoor en het verlangen naar échte liefde

Het is al een eeuwenoud thema dat centraal staat in Lucia di Lammermoor: twee rivaliserende families en twee geliefden die daar het slachtoffer van worden. Ook ditmaal loopt het niet goed af met het liefdespaar. Maar voor het droevige einde daar is, kunnen we eerst genieten van een avond vol schitterende muziek die componist Gaetano Donizetti in 1835 heeft gecomponeerd. Muziek die ons meeneemt in de diepste zielenroerselen van de hoofdpersonen. De basis vormt de roman uit 1819 'The Bride of Lammermoor' van Sir Walter Scott, die zich afspeelt in de Schotse Hooglanden begin 18e eeuw. 

De pure liefde die Lucia di Lammermoor voelt voor Edgardo wordt wreed verstoord door de broer van Lucia. Hij heeft namelijk een veel rijkere huwelijkspartner voor zijn zus in gedachten. Lucia is in alle opzichten afhankelijk van haar broer, ook financieel, en ten einde raad stemt ze tegen haar zin in met het gedwongen huwelijk. Maar al in de eerste huwelijksnacht gaat het gruwelijk mis. Lucia vermoordt haar kersverse echtgenoot en wordt vervolgens zelf krankzinnig. Een begrijpelijke reactie, nietwaar?

In feite zitten alle hoofdpersonen uit de opera gevangen in een vicueuze cirkel van wederzijdse afhankelijkheid, van verboden begeerte, van wraak en eergevoelens. Voeg daarbij de Schotse aristocratische familie die steeds armer werd en het drama is compleet. 

De beroemde waanzinscène van Lucia die volgt op de moord, is zonder meer het absolute hoogtepunt van de hele opera. Het is het moment waarop Lucia zich realiseert dat ze na de moord op haar echtgenoot geen andere uitweg meer heeft dan ook zichzelf van het leven te beroven. Het is die ene aria, die van Lucia een van de meest iconische figuren uit de hele operageschiedenis heeft gemaakt. Maria Callas en vele andere beroemde sopranen na haar, vierden er grootse triomfen mee.

Hoe gruwelijk het verhaal ook is, mede dankzij die prachtige muziek van Donizetti, voel je compassie met de arme Lucia. Ze zit aan alle kanten gevangen en wil alleen maar haar hart volgen en trouwen met de man van wie ze zielsveel houdt. Dat blijkt echter een onmogelijke opgave. 

Het gaat hier om een opera die je vanaf het eerste begin helemaal meeneemt in de romantische zoektocht van Lucia naar het ultieme geluk. Wie van het échte belcanto houdt, die mag Lucia di Lammermoor niet overslaan, want alleen al die waanzinsaria is een echte must voor iedere operaliefhebber. Maar ook de minder ervaren operabezoeker kan zijn hart ophalen. Sopraan Nadine Sierra behoort op dit moment tot de absolute wereldtop en zal ons zeker vol overtuiging meenemen in het verlangen van Lucia naar vrijheid en échte liefde. Een verlangen dat van alle tijden is én blijft.

Credits

Cast
Lucia di Lammermoor: Nadine Sierra
Edgardo: Javier Camarena
Enrico: Artur Ruciński
Raimondo: Christian Van Horn 

Componist: Gaetano Donizetti
Dirigent: Riccardo Frizza
Regisseur: Simon Stone