Foto: Ken Howard | MET Opera

Turandot | Giacomo Puccini

The Metropolitan Opera
za 7 mei 18:45 - 22:30
€ 39,00 incl. welkomstdrankje & pauzearrangement (kassa +€1,-)
za 7 mei
18:45 - 22:30
 • za 7 mei
  18:45 - 22:30
  Theaterzaal
  Geweest

In Parijs begin 20ste eeuw was opera wat je noemt 'big business'. Het betekende voor operacomponisten dat ze aansprekende thema's moesten kiezen om de zaal vol te krijgen. Met het van oorsprong Perzische sprookje Turandot, dat zich afspeelt in China, is Puccini daar heel goed in geslaagd. Het chique Parijse publiek was zeer geïnteresseerd in het oriëntalisme, ofwel alles wat van ver weg kwam. Het spannende verhaal over de Chinese prinses Turandot voldeed daar geheel aan. De kille mannenhaatster Turandot valt uiteindelijk als een blok voor de charmante en vasthoudende prins Calaf. Maar dat gebeurt pas als Calaf zijn wereldberoemde aria Nessun dorma (vert. niemand zal slapen) heeft gezongen. Het is zonder twijfel een van de beroemdste tenor-aria's; met dank aan Luciano Pavarotti, die de hoge slottonen extreem lang kon aanhouden.

Turandot leeft daarna nog lang en gelukkig met haar prins Calaf, want ware liefde overwint altijd, nietwaar?

De Oekraïnse sopraan Liudmyla Monastyrska vertolkt de zware rol van Turandot in deze prachtige en beroemde productie van regisseur Franco Zeffirelli die heeft gekozen voor een uitbundige en spectaculaire enscenering.

Wat jammer dat Puccini nooit een uitvoering van zijn onvoltooide laatste opera heeft kunnen bijwonen. Hij stierf voordat de opera was voltooid en het slot zal altijd een punt van discussie blijven. Wij blijven achter met in onze herinnering de prachtige melodie van Nessun dorma en de slottekst Vincerò!. Ik zal overwinnen!

De inleiding voorafgaand aan deze opera wordt verzorgd door Henriët Griffioen


Opera op het filmdoek; een bijzondere belevenis!

 • Wereldberoemde opera’s live vanuit The Metropolitan Opera in New York op ons filmdoek in Baarn
 • Inleiding door onze operadeskundige en -ambassadeur Henriët Gerritse-Griffioen
 • Schitterende muziek, prachtige kostuums, fantastische operazangers en -zangeressen, close-up in beeld gebracht
 • Engelse ondertiteling
 • Perfecte HD beeld- en geluidskwaliteit


Een compleet avondje uit
De rode loper ligt uit voor onze operagasten. Na binnenkomst ontvangen wij je graag met een glaasje bubbels. Het pauzearrangement bestaat uit een drankje naar keuze en een aantal luxe, hartige hapjes. Ons speciale horeca-arrangement maakt je operabezoek helemaal compleet!

------------------------------------------------------------

VIP voor één avond? | Speeldoos VIP Vervoer
Heb je je altijd al een keer VIP willen voelen? Vanaf nu kan dat! Samen met partner Volvo Buitenweg bieden wij het SPEELDOOS VIP VERVOER.

Hoe werkt 't?
Je boekt kaarten voor deze voorstelling en vraagt het VIP Vervoer aan. Uit de aanvragen loten wij een winnaar. Win je? Dan ben je onze VIP van de avond en word je thuis opgehaald door onze chauffeur en ook weer thuisgebracht. Op de voorstellingsavond hebben wij voor je/jullie een tafeltje gereserveerd en ontvang je voorafgaand aan de voorstelling van ons een kopje koffie/thee en na afloop een drankje naar keuze. 

Klik hier om het VIP Vervoer aan te vragen

Programma

Hoewel Puccini veel succes had met opera's als La Bohème, Tosca en Madama Butterfly, voelde hij zich toch altijd een beetje in de schaduw staan van zijn grote voorganger en tijdgenoot, Giuseppe Verdi. Of dat terecht is betwijfel ik, maar het stimuleerde hem wel om zich voortdurend te bewijzen. Bij zijn laatste opera Turandot uit 1924 is hem dat zeker gelukt. Wat een schoonheid! Hoewel hij kort voor de voltooiing overleed, heeft Puccini gelukkig voldoende aantekeningen voor de laatste twee scènes nagelaten aan componist Franco Alfano om Turandot op een heel goede manier te kunnen voltooien.

Het sprookje uit Duizend-en-een-nacht over de verleidelijke Chinese prinses Turandot lijkt op het oog nogal gruwelijk. Iedere potentiële minnaar die haar drie vragen niet kan beantwoorden, wordt immers gedood. Maar gelukkig is daar 'de prins op het witte paard', Calaf genaamd. Hij is een wijs man en weet de juiste antwoorden te geven en overleeft daardoor de beproeving van Turandot.

In de Italiaanse opera is zo'n prins altijd een tenor; als het kan ook nog een heel mooie tenor. Voeg daarbij de prachtige koorpassages en een werkelijk schitterende orkestratie en het is duidelijk dat Turandot tot een van de meest geliefde Puccini opera's is gaan behoren.

Wie de muziek van al zijn opera's beluistert, begrijpt dat zangeressen nog steeds dol zijn op de opera's van Puccini. Hij wist als geen ander wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van de menselijke stem, met name die van de vrouw. Zingen in een Puccini opera betekent tot op de dag van vandaag altijd een kans om te schitteren op het podium. Gelukkig krijgt ook Calaf, de verleidelijke tenor, alle ruimte in Turandot om te laten horen wat zijn zangkwaliteiten zijn. U kent ongetwijfeld de onvergetelijke melodie van 'Nessun dorma' met daarin het beroemde 'vincero!'. Daarmee betovert Calaf niet alleen het hart van Turandot, maar ook van het publiek.

De moraal van het sprookje 'Ware liefde overwint altijd' moeten we koesteren, zeker nu. Om ons weer terug te brengen naar de keiharde realiteit van vandaag, kan ik melden dat de MET de Russische ster-sopraan Anna Netrebko - die de titelrol zou zingen - heeft vervangen door de Oekraïense Liudmyla Monastyrska. Netrebko weigerde afstand te nemen van Poetins oorlog. Liudmyla Monastyrska daarentegen heeft eind februari een politiek statement gemaakt door in Napels haar Russische collega geëmotioneerd te omhelzen tijdens het slotapplaus van Aïda.

Het zal in alle opzichten een gedenkwaardige avond worden op 7 mei, zowel voor Liudmyla als voor het publiek in ons theater.

Unquestionably powerful

The New York Times

Credits

Cast
Turandot: Liudmyla Monastyrska
Calaf: Yonghoon Lee
Liù: Ermonela Jaho
Timur: Ferruccio Furlanetto

Componist: Giacomo Puccini
Dirigent: Marco Armiliato
Regisseur: Franco Zeffirelli