Foto: Birgit Meixner - Deutsche Kinemathek

Laurel & Hardy: The Silent Movie project

Stephan Graf von Bothmer
ma 25 apr 14:00 - 15:50
€ 17,50 incl. consumptie (kassa +€1,-)
ma 25 apr
14:00 - 15:50
  • ma 25 apr
    14:00 - 15:50Geweest

Unieke theater- en bioscoopervaring!

Laurel & Hardy: The Silent Movie project, is de unieke theater- en bioscoopervaring waarbij we teruggaan in de tijd van de stomme film. De clou van de scènes zie je van verre aankomen, maar door de perfecte timing van Stan Laurel, de briljante mimiek van Oliver Hardy en die aanstekelijke lach van je buurman, is deze van jezelf niet meer te onderdrukken. Vergeet ook niet de bijbehorende muziek van componist Stephan Graf v. Bothmer die met zijn spel, vanachter zijn vleugel of orgel, de zaalsfeer perfect in balans met de film weet te brengen.

In 1929 is de carrière van Stan Laurel en Oliver Hardy op hun hoogtepunt. Het moment dat de filmindustrie start met de eerste commerciele geluidsfilms. Met een grote lach komen De Dikke en De Dunne in halsbrekende situaties terecht en overal waar zij langskomen maken zij er een puinhoop van. Auto’s en huizen, het statussymbool van de American Dream, weten zij vakkundig met hun onhandigheid in chaos om te toveren. The Silent Movie project: Stan & Ollie, is een pianoconcert dat een selectie bevat van hun beste stomme films. Pianist en organist Stephan Graf v. Bothmer heeft inmiddels meer dan 1.000 films begeleid, waaronder ook klassiekers als Metropolis, Nosferatu en andere komedies van o.a. Harold Lloyd en Buster Keaton.

Cast
Stan Laurel en Oliver Hardy
Speelduur
120 min
  • Niet schadelijk / alle leeftijden

Biografie Stephan Graf von Bothmer

Pianist en componist Stephan Graf v. Bothmer vult op vijf continenten de concertzalen met zijn spectaculaire silent movie projecten en heeft tot nu toe meer dan een half miljoen mensen mogen entertainen.
Hij is erg veelzijdig en trad op tijdens het Schleswig-Holstein Music Festival, in de Laeiszhalle in Hamburg, het Admiralspalast, het Wintergarten Varieté en de Dom van Berlijn. Hij was te gast op het Justus Frantz Festival in Spanje, speelde in de Nationale Concertzaal Boedapest en de Philharmonic Hall Kazachstan. Meerdere malen speelde hij op de Filipijnen en eveneens in Uruguay, Brazilië, Colombia, Rusland, New York, Nederland en Kosovo.

Stephan Graf v. Bothmer was de eerste componist die de nieuwe compositie presenteerde voor de gerestaureerde versie van "Metropolis” en samen met bisschop Markus Dröge organiseerde hij de allereerste Silent Movie gebedsdienst. Daarnaast speelde hij tijdens de wedstrijden van het Wereldkampioenschap en het Europees Kampioenschap voetbal live op het kerkorgel voor ieder 2.500 fans, en creëerde zo een totaal nieuwe combinatie van sport, kunst en zenuwslopend drama.

Op de vraag waarom hij voor dit vergeten genre koos, antwoordt hij "Live filmmuziek is zoveel aangrijpender en dramatischer dan opgenomen muziek ooit kan zijn. Het genre stomme film werkt als psychische archetypen, veel symbolischer dan geluidsfilms. Samen met mijn muziek kunnen ze de grond van de ziel beroeren." Daarmee inspireert hij alle generaties.

Dat zijn concept aanslaat is te danken aan de muziek. Het is aangrijpend, opzwepend, modern en versmelt met de film tot een perfecte expressieve eenheid: live filmmuziek. Hij put muzikaal zowel uit het populaire genres waaronder: Pink Floyd, Tekkno, Deep Purple en de jaren '20 jazz, als uit de traditionelere hoek zoals Beethoven, Wagner, Chopin, Bartok, Cage. Voor elk concert ontwikkelt Stephan een nieuwe, niet te herhalen live filmmuziek.

"Goede filmmuziek bestaat uit een voortdurende variatie van de muzikale rol, de permanente strijd om de essentie van de film en de eigen positie ten opzichte daarvan," zegt Stephan, die geen conventionele stomme filmmuziek speelt, maar moderne live filmmuziek. In de afgelopen 17 jaar heeft hij een unieke Silent Movie sound ontwikkeld en meer dan 950 films opnieuw op muziek gezet.

Qua opleiding is Stephan een geschoolde pianist. Hij studeerde o.a. bij de professoren Koenen in Berlijn en Sava in Hamburg. Stephan slaagde cum laude voor zijn piano-examen aan de Berlijnse Universiteit voor de Kunsten met het hoogste haalbare cijfer. Daarnaast studeerde hij aan de Jazz,- en Rockschool in Freiburg en speelde in talrijke bands. Tevens volgde hij intensieve studies van niet-Europese muziek, experimentele en nieuwe muziek. Bij Prof. N.J. Schneider, Niki Reiser en de Ennio Morricone leerling Fabrizio Sabarino studeerde hij tevens filmmuziekcompositie. Stephan v. Bothmer zelf eveneens masterclasses en workshops in diverse landen.

Componist Bothmer heeft zowel de stomme film als muziek gecombineerd tot een opzwepende eenheid.

Hamburger Morgenpost