De Mannen van Maria

Anna Drijver
do 6 mrt 20:15
do 6 mrt
20:15
  • do 6 mrt
    20:15
    Ticketprijs incl. consumptie | kassa + € 1,-
    Theaterzaal

Het indrukwekkende verhaal van Maria van Aelst


De Mannen van Maria vertelt het waargebeurde verhaal van een vrouw die in een bikkelharde tijd zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan. Het is een uitzonderlijk historisch verhaal, doorspekt met thema’s die ook in deze tijd zeer relevant zijn. 

Het verhaal
Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar 'de Oost', het huidige Indonesië, gestuurd. Batavia, in 1625 het koloniale hoofdkwartier van de VOC, is een hete, stinkende puinhoop. Er zijn meisjes nodig tijdens de opbouw. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Maria wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. Ook hertrouwd blijft een zwangerschap uit en ze dreigt als vrouw te falen. Op zoek naar bestaansrecht en vrijheid zet ze haar zinnen op een machtige positie en rijkdom. Ze zoekt haar weg in de kolonie waar onderdrukking de norm is en voor handel alles geoorloofd lijkt.  Ze valt op bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.

Actrice Anna Drijver was zeer onder de indruk van het boek De Mannen van Maria van Anneloes Timmerije en heeft de veelbelovende toneelschrijver Maxine Palit de Jongh gevraagd de roman te bewerken tot een indringende monoloog. Olivier Diepenhorst tekende voor de regie. Olivier verdiepte zich meermaals in de vaderlandse koloniale geschiedenis en maakte de veelgeprezen voorstellingen Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

Monoloog door: Anna Drijver
Naar de gelijknamige roman van: Anneloes Timmerije
Tekst: Maxine Palit de Jongh
Regie: Olivier Diepenhorst

Hoe het Maria van Aelst gelukt is om zich binnen die mannenwereld zo’n rijkdom en positie te verwerven vind ik echt waanzinnig. En het is bizar met welke aanleiding ze oorspronkelijk naar Batavia is gestuurd. De mannen van Maria is een buitengewoon interessante beschrijving van die tijd door de ogen van een vrouw. Een tijd waarin de basis werd gelegd voor de latere koloniale overheersing van Indonesië

Olivier Diepenhorst