Dream Scenario (16+)

di 23 apr 20:15 - 22:20
Ticketprijs incl. consumptie | kassa + € 1,-
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik
di 23 apr
20:15 - 22:20

Nicolas Cage speelt in deze originele komedie, drama één van zijn beste rollen uit zijn carrière.

Nicolas Cage speelt de man van je dromen. De Noorse regisseur Kristoffer Borgli (Sick of Myself) besloot dit aspect nu eens niet figuurlijk, maar letterlijk op te vatten voor zijn uiterst originele Dream Scenario. In zijn grappigste rol in jaren speelt Nicolas Cage een saaie biologieprofessor, die plotsklaps wereldberoemd wordt als hij in de dromen van miljoenen mensen verschijnt. 

 

Evolutiebioloog Paul Matthews (Nicolas Cage) is de onopvallendste man denkbaar. Brilletje, kalend, net iets te zwaar en vooral oersaai. Tijdens een slecht bezocht college over de aanpassingsstrategie van de zebra, stelt hij de vraag wanneer opvallen binnen een kudde als evolutionair voordeel kan worden gezien. Het antwoord – als de zebra een partner zoekt om zich voort te planten – verwijst naar Pauls eigen diepgewortelde verlangen. Want wat zou hij ook graag eens in de schijnwerpers staan. Erkenning krijgen voor zijn werk, als méer gezien worden dan de ‘perfecte gemiddelde’ man zoals hij later in ‘Dream Scenario’ wordt genoemd. Gewild als een seksueel aantrekkelijke zebra.

 

Maar al snel blijkt er iets vreemd aan de hand met deze Matthews. Volslagen absurd en onverklaarbaar duikt hij ineens op in talloze dromen. Bijvoorbeeld in die van zijn ex en die van zijn studenten, maar ook in die van miljoenen onbekenden. Tientallen, honderden, duizenden zien in hun dromen Paul toekijken terwijl hij eigenlijk iets zou moeten doen: na een verkeersongeluk, tijdens een aardbeving of terwijl een moordzuchtige maniak de dromer op de hielen zit. Pauls dochter droomt dat haar vader haar niet redt als ze de lucht in vliegt, studenten dromen dat hij toevallig langsloopt als ze worden belaagd door strijders of krokodillen. Er zijn zelfs mensen die erotisch dromen over Paul. Hoe en waarom dit gebeurt, is voor Paul een compleet raadsel, maar hij is er niet boos om. Hoewel hij in die dromen ogenschijnlijk weinig indruk maakt, weet de hele wereld ineens wie Paul Matthews is. Studenten komen eindelijk naar zijn lessen, hij wordt gevraagd voor grote brand deals en de relatie met zijn vrouw is nog nooit zo goed geweest. 

 

Met Dream Scenario toont Borgli op een originele manier de vluchtigheid en het gebrekkige fundament van hedendaagse roem. De collectieve droom is hier te beschouwen als veredelde bekendheid via TikTok-filmpjes. Matthews groeit razendsnel uit tot een internetsensatie, een rol die de vergeten professor met verve omarmt. Hoe mediaschuw hij ook overkomt, Matthews geniet van zijn plotselinge sterrenstatus. Samen met Nicolas Cage, die de rol vol satire weet in te vullen, ontdekken we wat die plotselinge roem doet met een mens. Maar ook hoe snel die in de moderne media weer kan worden weggenomen als de nachtelijke verschijningen een duistere wending nemen en in nachtmerries veranderen. In plaats van als onschuldige omstander droomt men opeens collectief over Paul als opdringerige, gewelddadige engerd. Zo snel als hij op handen werd gedragen, zo snel wordt hij nu weer uitgespuugd. 

 

Matthews blijft tot het einde toe een man die denkt dat alles hem overkomt (en toekomt), zonder ook maar een moment volwaardig te reflecteren op zijn eigen tekortkomingen. Hoe kortstondig zijn roem ook is, voor hem voelt het alsof hij er recht op heeft, na lang in de schaduw van anderen te hebben gestaan. Voor Paul Matthews wordt het droomscenario een nachtmerrieachtige realiteit, waaruit hij met geen mogelijkheid meer kan ontsnappen. Een leven als onopvallende sukkel blijkt dan lang zo gek nog niet.

Dream Scenario (16+)
Regie
Kristoffer Borgli
Cast
Nicolas Cage, Michael Cera, Julianne Nicholson
Speelduur
102 min
Releasedatum
do 14 mrt
Jaar
2023
Land
VS
Taal
Engels
Ondertiteling
ja
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Deze film wordt met pauze vertoond.

Een innovatief concept wordt op een nog originelere manier uitgevoerd. Nicolas Cage speelt de sterren van de hemel

Simone Brouwer - Filmprogrammeur