Arthur the King (6+)

ma 22 apr 20:15 - 22:25
Ticketprijs incl. consumptie | kassa + € 1,-
  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Angst
  • Grof taalgebruik
ma 22 apr
20:15 - 22:25

Deze hartverwarmende film is het bewijs van loyaliteit, vriendschap en doorzettingsvermogen. Naar de bestseller van Mikael Lindnord.

Naar de bestseller van Mikael Lindnord brengt de Britse regisseur Simon Cellan Jones (The Family Plan, Our Friends in the North) het avontuur van Arthur the King naar het witte doek. Dit waargebeurde en hartverwarmende verhaal is het bewijs van loyaliteit, vriendschap en doorzettingsvermogen, waarin een atleet hulp krijgt van een trouwe viervoeter.

 

In 2016 verscheen de autobiografie ‘Arthur: The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home’ van de Zweedse atleet Mikael Lindnord. In het boek beschrijft de sportman hoe hij tijdens de Wereldkampioenschappen Adventure racen in Ecuador een bijzondere band opbouwde met een straathond. Adventure racen is een meerdaagse en loodzware tak van sport waarbij afhankelijk van de locatie uiteenlopende disciplines zoals hardlopen, kanoën, fietsen en hiken gecombineerd worden. Vier teams hebben zelf de vrijheid hun route naar de finish te bepalen, waardoor navigatie een cruciaal aspect van de uitdaging vormt. Een sportieve en emotionele uitputtingsslag, waarbij een hulphond goed van pas kan komen.

 

Onder leiding van regisseur Simon Cellan Jones is dit verhaal in een Amerikaans sausje gegoten. De Zweed Mikael is omgedoopt tot de Amerikaan Michael, gespeeld door Mark Wahlberg (The Italian Job, The Departed). Met zijn doorzettingsvermogen heeft Michael in de wereld van het adventure racen al hoge ogen gegooid. Hij wil koste wat kost elke race winnen, soms zelfs ten koste van zijn teamgenoten. Het zit hem dan ook niet lekker dat hij enkele jaren geleden een wedstrijd heeft moeten staken en hierdoor het contact met zijn beste vriend Leo (Simu Liu) verwaterde.

 

In een laatste poging om de toppen van zijn kunnen te bereiken en zijn carrière met een hoogtepunt af te sluiten, probeert Michael een sponsor te vinden en een nieuwe ploeg samen te stellen om nog éénmaal deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Adventure racen in Zuid-Amerika. Leo mag hierbij uiteraard niet ontbreken, maar ook kaartlezer Chik (Ali Suliman) en klimster Olivia (Nathalie Emmanuel) maken deel uit van het team. De race strekt zich uit over zevenhonderd kilometer in de Dominicaanse Republiek, waarbij het team gedurende tien dagen loopt, klimt, fietst en peddelt in een kano om de finish te bereiken.

 

Tijdens een van de eerste rustpauzes in een controlepost neemt Michael een snack – enkele gehaktballetjes – en merkt hij een nieuwsgierige hond op. Hij biedt het dier wat eten aan, maar besteedt verder weinig aandacht aan hem. Wanneer de hond echter enkele tientallen kilometers later opnieuw opduikt, dwars door de wildernis, is het team verbaasd dat hij hen heeft kunnen volgen. Onder de indruk van zijn vastberadenheid, verwelkomt het team hem al snel als hun onofficiële mascotte en geven ze hem de naam Arthur.

 

Zelfs onder barre omstandigheden weet de hond hen telkens opnieuw te vinden en blijkt Arthur net zo’n levenslustige doorzetter als Michael zelf. Want het team krijgt het zwaar te verduren, vooral wanneer tijdens een afdaling langs een kabelbaan een penibele situatie ontstaat. Regisseur Jones toont zich hierbij een uitstekenede thrillerregisseur die het adrenalineniveau flink weet op te voeren. Maar naast de sportieve prestaties barst deze biopic tevens van het avontuur en de teamspirit. Dit alles wordt overgoten met een immense dosis feelgood, waarbij met name de hond de show steelt. 

Arthur the King (6+)
Regie
Simon Cellan Jones
Cast
Mark Wahlberg, Simu Liu, Nathalie Emmanuel, Juliet Rylance, Ali Suliman
Speelduur
107 min
Releasedatum
do 21 mrt
Jaar
2024
Land
VS
Taal
Engels
Ondertiteling
ja
  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Angst
  • Grof taalgebruik

Deze film wordt met pauze vertoond.

Adembenemende locaties, een lach en een traan. Maar de echte ster is Arthur!

Simone Brouwer - Filmprogrammeur