WAAROM TRUUS

Margje Wittermans
Cultureel/Maatschappelijk
vr 31 mrt 20:15 - 21:25
Ticketprijs excl. consumptie | kassa + € 1,-
vr 31 mrt
20:15 - 21:25
  • vr 31 mrt
    20:15 - 21:25
    Theaterzaal

Een voorstelling over Truus Wijsmuller, een verzetsheldin die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

‘Kinderen, als we stoppen op het station in Emmerich stapt de vrouw met de paraplu in de trein. Ze schreeuwt. Ze loopt de trein door en ze schreeuwt heel hard, zoals misschien wel jullie vader doet als hij heel boos is. Ze schreeuwt dat jullie moeten blijven zitten en dat je je niet mag verroeren. Dan is er een man bij haar, een soort conducteur, en eigenlijk schreeuwt ze omdat hij dat wil, want ze is helemaal niet boos; ze doet alsof ze boos is zodat de man jullie met rust zal laten.’

Geertruida Wijsmuller (1896-1978) was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht. Ze heeft de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered. Toch is ze nauwelijks bekend. Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke.

Margje Enna Wittermans (1979) is actrice, zangeres en theatermaakster. Studeerde in 2001 af aan de Arnhemse Toneelschool en is sindsdien werkzaam bij verschillende Theatergezelschappen en maakt haar eigen voorstellingen.

Bij het inspreken van een documentaire over Truus Wijsmuller, raakt Margje geëmotioneerd. Was het de daadkracht van Truus die haar trof? Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst? Of trof het Margje op een dieper niveau? Was het geheim dat ze al een tijd met zich meedraagt de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller?

In de muziektheatervoorstelling WAAROM TRUUS gaat ze op zoek naar deze verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

Truus Wijsmuller-Meijer heeft de levens van duizenden kinderen gered. In 1966 kreeg ze de onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ van Yad Vashem in Jeruzalem. Maar hoewel ze ook in Nederland een aantal onderscheidingen heeft gekregen, is haar werk in Nederland, ten onrechte, vrijwel onbekend gebleven.  

Recensies

Klik hieronder voor de recensies.

Leeuwarder Courant | ****
Theaterkrant
Noorderzon

 

Sober, hartverwarmend eerbetoon aan verzetsheldin

Theaterkrant

Credits

Spel & Zang: Margje Wittermans
Regie: Bruun Kuijt
Muziek: Janos Koolen

Margje Wittermans | CasGoud Theaterproducties